5 Cara Mengekalkan Kesihatan Sistem Otot

Senaman VS Diet, Yang Mana Terbaik?
April 15, 2016
Potensi Industri Makanan Tambahan Di Malaysia
August 1, 2016
Show all

Hi semua,

Sistem otot anda terdiri daripada beratus-ratus otot bermula dari otot gluteus maximus yang sangat besar, atau lebih dikenali sebagai punggung anda, kepada otot yang sangat kecil yang mengawal jari anda. sistem otot anda bertanggungjawab terhadap pergerakan seperti berjalan, mengangkat atau berjalan dan memegang badan anda supaya dapat mengekalkan postur yang baik.

Dengan bekerja secara teratur dan makan makanan yang seimbang, anda boleh mengekalkan sistem otot anda dalam keadaan baik.

Langkah 1

Bersenam dengan mengangkat berat. latihan kekuatan, kadangkala dipanggil latihan berat atau latihan rintangan, akan meningkatkan kekuatan otot anda dan daya tahan. Melaksanakan 2 ke 3 kali ‘whole-body workout’ setiap minggu akan mendapat hasil yang terbaik daripada latihan anda. Anda boleh bersenam dengan menggunakan mesin rintangan, dumbbells, barbells atau senaman berat badan yang mana semua ini berkesan untuk memperbaiki keadaan sistem otot anda.

Langkah 2

Untuk setiap latihan yang melibatkan penolakan, anda perlu lakukan senaman penarikan. Otot anda tersusun secara berpasangan secara bertentangan dengan sendi anda,sebagai contoh, bisep dan triceps anda bertentang antara satu sama lain di seluruh siku anda.Lakukan senaman secara seimbang supaya kecederaan otot dapat dielakkan

Langkah 3

Menukar latihan anda setiap enam hingga lapan minggu. Apabila otot anda telah menjadi biasa dengan senaman tertentu, senaman yang tersebut menjadi kurang berkesan. Menukar senaman, berat, set dan kekerapan supaya supaya otot dapat berkembang dengan baik.

Langkah 4

Regangkan otot anda dengan kerap. Otot anda perlu diregangkan dengan kerap untuk memastikan mereka dalam keadaan yang baik. Regangkan semua otot utama anda sebolehnya sebelum dan  selepas setiap senaman dan sebaik-baiknya setiap hari.

Otot sering mengetat selepas latihan akibat duduk terlalu lama dan sebagai sebahagian daripada proses penuaan. Regangan akan memanjangkan otot. Regangkan otot anda perlahan-lahan selama 30 saat atau lebih. Anda juga boleh hadir ke kelas yoga untuk mendalami ilmu regangan.

Langkah 5

Makan makanan yang seimbang. Otot anda memerlukan vitamin, mineral, air, protein, karbohidrat dan lemak yang sihat supaya mereka dapat berfungsi pada tahap terbaik. Makan makanan yang kaya dengan nutrient semula jadi seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin untuk memastikan anda mendapat nutrien yang secukupnya untuk mengekalkan otot anda dalam keadaan yang baik.

Otot anda terdiri daripada kira-kira 70 peratus air jadi pastikan anda minum sekurang-kurangnya lapan gelas tinggi air sehari untuk kekal terhidrat.

Comments are closed.